Lots of Fluff Banner

 

 

 

 

 

 

 

Ziektes en het belang van testen

Hoewel een vrolijke website misschien een beetje verrassend ook een hoofdstuk bevat over ziektes, willen we mensen die daarover graag wat meer lezen, daar uiteraard de kans toe geven. Net zoals bij alle katten, zowel ras- als gewone huiskatjes dus, is ook de ragdoll onderhevig aan een aantal al dan niet erfelijke aandoeningen.


We lichten deze ziektes beknopt toe en wijzen daarbij op het belang van het grondig testen van fokpoesjes en dekkaters. Enkel door middel van testen kunnen we zover komen dat erfelijke aandoeningen definitief worden uitgerangeerd en er enkel en alleen gefokt wordt met katten die niet erfelijk belast zijn.


Gelukkig zijn er een hele hoop fokkers die dezelfde werkwijze hebben. Maar jammer genoeg, en dan spreek ik nog niet over de gewone huiskatjes waarbij nooit testen gebeuren, zijn er ook fokkers actief die het allemaal niet zo nauw nemen. Zij testen niet en dragen op die manier bij aan het behoud van een zieke genenpoel. De gevolgen voor de mensen die kittens kopen bij zo’n fokker zijn desastreus. Om nog maar over de lijdensweg van de katjes in kwestie te zwijgen…


HCM, FeLV, Fiv, PKD en niesziekte komen hier aan bod. Wie zich graag helemaal tot in detail in deze aandoeningen verdiept, kan op internet tal van informatieve artikelen vinden over elk van deze ziektes.