Lots of Fluff Banner

 

 

 

 

 

 

 

Waarop letten

Wanneer je op zoek gaat naar een ragdoll kitten, neem je daar best even je tijd voor. Overhaaste beslissingen zijn zelden de juiste en al helemaal niet als het over de keuze van je toekomstige huisgenoot gaat. Hoewel je jezelf zal kunnen betrappen op het uiten van een heel scala aan “aaaah’s en ooooh’s” bij het zien van een nestje rondhuppelend jong ragdollgeweld, is het toch absoluut aan te raden naast je gevoel ook je verstand aan het woord te laten. Op voorhand een lijstje maken met alle vragen die je wil stellen en alle dingen waarop je moet letten, is absoluut geen slecht idee. Een eerste zaak die 100% zeker moet zijn, is dat je enkel en alleen een kitten koopt mét officiële stamboom. Jammer genoeg zijn er nogal wat broodfokkers actief die als enige doel hebben zoveel mogelijk nesten produceren met het oog op winst. Kittens geboren uit niet geteste ouders, ziektes, poezen die meer nestjes krijgen dan goed voor hen is,…het zijn jammer genoeg gangbare praktijken. Eens je zeker bent bij een fokker aangeklopt te hebben die zich wel aan de regels houdt en zich bekommert over het welzijn van het ras, helpt het onderstaande lijstje je misschien al een stukje op weg…

  • Hoe zien de kleintjes eruit? Hebben ze zuivere oogjes, een proper neusje en propere oortjes? Ziet ook hun achterkant en staart er proper uit, zonder sporen van bv platte stoelgang?
  • Ziet hun vacht er verzorgd uit, zonder klitten, kale plekken of wondjes?
  • Lopen de kittens gewoon vrij in huis of worden ze gehouden in een kooi? Of wonen ze ergens in een kamer, weg van het dagdagelijkse leven waardoor ze eerder schuchter zijn dan nieuwsgierig?
  • Hoe zien de kattenbakken eruit? Ogen die fris en goed onderhouden of zijn ze vuil en hangt er een hinderlijke geur in huis?
  • Hoe zit het met de etensbakjes en drinkbakjes? Zijn die zuiver, net als de omgeving waar ze staan?
  • Hoeveel nesten zijn er aanwezig? Heb je de indruk dat er tijd is om elk kittentje individueel de aandacht te geven dat het verdient of zijn er duidelijk handen te kort om hierin te slagen?
  • Zijn de kittens levendig, nieuwsgierig en speels of zitten ze helemaal niet goed in hun vel? Natuurlijk kan je altijd langskomen net op het moment dat ze lekker liggen te slapen… laat dat  geen reden zijn om ogenblikkelijk rechtsomkeer te maken  :-)
  • Heb je het gevoel bij de fokker welkom te zijn en neemt deze de tijd om op je vragen te antwoorden of heb je eerder de indruk dat het snel  moet gaan, liefst zonder al te veel uitleg?
  • Zijn de stambomen en testresultaten van de ouders voorhanden, zodat je weet dat je de grootst mogelijke kans hebt een kitten te kiezen dat niet erfelijk belast is op bv het ontwikkelen van een hart- of nierziekte?

Dit zijn uiteraard maar enkele overwegingen. Neem jezelf gewoon voor om alle vragen te stellen die je zinvol lijken. Een goede fokker zal het zeker appreciëren als je blijk geeft van een gezonde honger naar informatie en je nooit dwingen snel snel een keuze te maken.
Natuurlijk is het ook zo dat een toegewijde fokker eveneens zal uitkijken naar  het meest geschikte nieuwe personeel voor de kittens. Ook wij nemen ruim onze tijd om kennis te maken met de mensen die interesse tonen in één van onze kittens. Wil je daarover meer lezen, kan je gewoon even doorklikken naar onze “Kittenbelangen”.