Lots of Fluff Banner

 

 

 

 

 

 

 

Kleurtjes en patroontjes van de traditionele ragdoll

De ragdoll is een heel zachtaardige, halflangharige kat met grote ovaalvormige blauwe ogen. Al wie voor de eerste keer een ragdoll aait, staat versteld van de zijdezachte vacht. Deze vacht is makkelijk te onderhouden en vraagt niet meer dan eens per week een flinke borstelbeurt. Ragdolls hebben geweldig schattige pluimpjes in hun oren en tussen de kussentjes van hun poten. “Lots of Fluff” is dus wat je gegarandeerd krijgt met een ragdoll in huis… Katers halen gemiddeld een gewicht tussen de 7 en de 10 kilo. Poezen zijn wat fijner van bouw en zijn bijgevolg zo’n 2 tot 3 kilo lichter. De ragdoll doet er 3 tot 4 jaar over voordat hij zijn definitieve grootte, kleur en vachttekening heeft. ’t Blijft dus een hele lange tijd spannend om te zien hoe je kater of poes uitgroeit…redenen genoeg dus om heel regelmatig het fototoestel boven te halen. 

Misschien ben jij je ook volop aan het verdiepen in de kleuren en vachtpatronen van de ragdoll. Waarschijnlijk zal je net als bijna iedereen ondervinden dat het niet zo simpel is om daar in één twee drie een klare kijk op te krijgen. Toch gaan we hier proberen om een duidelijk beeld te geven van de mogelijkheden. Let op, we praten hier dus over de traditionele pointed ragdolls, niet over de mink, sepia en solid ragdolls.

De pointed ragdoll bestaat in 3 vachtpatronen:

De colorpoint: het masker, de oren, de poten en de staart zijn duidelijk donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam. Met andere woorden:  de kleur van het lichaam moet lichter zijn dan de kleur van de points.

Foto: Dori, Seal Point

De mitted: zij hebben aan de voorpoten schattige witte sokjes, aan de achterpoten witte laarsjes. Hun kin is wit en liefst loopt er een witte streep van hun kin over de buik tot aan de staart. Hun points (in dit geval het masker, de oren en de staart) zijn donkerder dan de kleur van hun lichaam.

Foto: Toki, Blue Point Mitted met bles

De bicolor: ook bij hen zijn de points donkerder dan de rest van het lichaam. Het masker heeft een witte omgekeerde V die liefst zo symmetrisch mogelijk is en binnen de buitenste oogrand blijft. Een witte kin, borst, buik en poten zorgen ervoor dat een ragdoll met dit patroon merkelijk witter is dan zijn colorpointed of mitted broers en zusjes. Zelfs de rug mag één derde wit bevatten wat zich vaak uit in één of meer witte vlekken. Het neusleertje is in dit geval roze, wat meestal ook het geval is voor de voetkussentjes. De bicolor is waarschijnlijk het meest complexe vachtpatroon, aangezien we in deze categorie ook nog het onderscheid kunnen maken tussen de “true bicolor”, de “high mitted bicolor”, de “mid high white bicolor” en de “high white bicolor”. Op een stamboom zal sowieso naast de kleur enkel en alleen staan:  “point bicolor”.

Foto: Milo, Seal Point Bicolor

 

 

Verder is het ook de moeite om melding te maken van het Lynx of Tabby patroon. Dit kan voorkomen in combinatie met alle kleurtjes en toont zich in streepjes op het voorhoofd, de poten en de staart.

Foto: Bailey, Blue Point Tabby

 

De kleuren van de traditione ragdoll.

Kleur Lichaam Kussentjes en neusje Foto
Seal point  van lichtbruin tot donkerbruin donkerbruin

Foto: Hummer, Seal Point Bicolor

Blue point 
gebroken wit
donkergrijs

Foto: Féline, Blue Point

Chocolate point
lichte versie van seal, écru
zalmroze
Foto volgt
Lilac point
lichte versie van blue, melkwit
 rozig-paars
Foto volgt

 

 

Naast deze kleuren heb je ook nog de red point en de cream point. Deze kittens blijven lange tijd wit en krijgen veel langzamer een zichtbare kleuraftekening in hun vacht dan alle andere ragdolls. Red point kittens hebben rode points, cream points hebben heel lichte rode points. Cream kittens geven als laatste de geheimen van hun aftekening prijs. Ze zijn dus nog heel licht van tint op het moment dat ze oud genoeg zijn om naar hun nieuwe thuis te verhuizen en bekennen pas later kleur.

Foto: Fuchsia, Cream Lynx Mitted


Poezen die een actief rood gen hebben meegekregen, combineren dit in tegenstelling tot hun broertjes altijd met een andere kleur. Zo krijg je dus bijvoorbeeld poesjes in de kleur seal met red of blue met cream. In dit geval spreekt men van tortie. Bij de huiskat wordt dit een schildpadpoes of lapjeskat genoemd. Een tortie poes die bovendien een lynxpatroon heeft, wordt torbie genoemd.

 

De ragdolls op deze pagina zijn niet van ons. Daarom hier een speciale "dankjewel" richting eigenaars, die ons een foto van hun schat(ten) bezorgden en zo hebben meegeholpen om deze pagina te laten schitteren! De meeste fotomodellen zijn nog niet volwassen en zullen gaandeweg dus nog groeien en kleuren.